| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
rbirjo Admin Under Jolly Roger

|
Posted: Mon Mar 17, 2008 1:58 pm Post subject: Benchmade Skirmish |
|
|
Imi place RAU de tot, dar...
am niste mari semne de intrebare legate de siguranta in purtare/utilizare:
- gaura de deschidere este mult prea tesita. Nu am inteles pana acum de ce 'pedalau' fanii Spyderco atat de mult pe chestia asta deoarece comparam doar cu Dejavoo, insa o miscare energica de deschidere a Skirmish-ului poate provoca alunecarea degetului in afara si intreruperea miscarii de deschidere a lamei
- la inchiderea lamei, 'ciocul' cu care se termina contracurbura se opreste direct pe degetul mare; potential naspa, cand cuplezi o lama lata si masiva cu inertia miscarii de inchidere
- clipul este prins in doar doua surubele torx T6 asezate in linie; mi se pare extrem de putin pentru a sustine aproape 200 gr de otel si titaniu
revin cu plusuri dupa ce ma mai joc putintel _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
will you know that man cannot eat money? |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Mon Mar 17, 2008 11:40 pm Post subject: |
|
|
Este imens dar absolut functional; desi nepotrivit pentru EDC pare numai bun de drumetii/camping. Lama masiva si extrem de lata se descurca si la despicat in forta si la feliat atent, cu un plus pentru intins untul pe paine: pe toata painea vreau sa zic . Gasesc contracurbura utila pentru cioplit lemnul, daca te bate gandul sa iti faci o frigaruie de 25 de cm te descurci in zece minute. Frame lock-ul pare solid si angajeaza spatele lamei pe un arc convex, compensand uzura. Exista niste gaurele practicate in maner insa -conform literaturii promotionale a Benchmade- rolul lor e pur decorativ, deci nu ii poti atasa un snur. Spatele deschis frizeaza sublimul, exact asta imi doresc la un briceag: sa fie construit din 2 plasele, lama, pivot, pin de oprire si cateva surubele spatiatoare (2 in cazul Skirmish-ului). Simplitatea ii da frumusete si asigura o curatare rapida in conditii de cort.
Incep sa inteleg pasiunea oamenilor pentru manere din titaniu - refuz in continuare sa platesc pretul unui Sebenza dar incep sa consider un Bradley Alias I. _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
|
| Back to top |
|
 |
holden Boatswain

|
Posted: Tue Mar 18, 2008 12:49 am Post subject: |
|
|
Arata excelent. Un singur lucru nu inteleg, ce e cu pietricelele acelea incastrate in miner?
Felicitari, cred ca-i o placere sa lucrez cu Skirmish-ul  _________________ La ora cînd mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cîrtiţă. |
|
| Back to top |
|
 |
DiALEX Spyder_guru

Joined: 05 Mar 2007 Posts: 1016 Location: Campina, Prahova, Romania
|
Posted: Tue Mar 18, 2008 12:29 pm Post subject: |
|
|
| Cred ca pietricelele la care te referi sunt niste adâncituri practicate în mânerul din titan si anodizate diferentiat astfel încât sa capete culorile respective. |
|
| Back to top |
|
 |
Slayer Capitanul Apa-Adanca

Joined: 10 Dec 2007 Posts: 1284 Location: Bucuresti/Tulcea, Romania
|
Posted: Tue Mar 18, 2008 1:34 pm Post subject: |
|
|
Frumos, sa-l stamanesti sanatos! Nu imi plac deloc decoratiunile de pe maner, fapt care ma face sa nu prea iau in considerare modelul. Plus ca din categoria s30v+Ti Sebenza mi se pare mai reusit ca design per total, mai putin thumbstud-ul in locul gaurii. Insa eu el vad mai mult ca un gentleman's knife decat un camp knife, din cauza decoratiunilor probabil
Iar lipsa gaurii pt snur nu-i mare bai, 5 minute cu o bormasina sau sub un minut la cineva cu o bormasina fixa si ai rezolvat treaba . |
|
| Back to top |
|
 |
DiALEX Spyder_guru

Joined: 05 Mar 2007 Posts: 1016 Location: Campina, Prahova, Romania
|
Posted: Wed Mar 19, 2008 11:19 am Post subject: |
|
|
Felicitari pentru noua achizitie.
Neil Blackwood (www.blackwoodknives.com), creatorul modelului Skirmish, e o personalitate destul de controversata, fiind implicat în câteva scandaluri legate fie de copierea fara jena a unui credit card knife, fie, în cazul Skirmishului, de folosirea neautorizata a gaurii rotunde de deschidere.
Blackwood a încercat sa o dea cotita spunând ca cele trei gauri sunt un fel de marca a lui, asa cum sunt cele trei gauri în linie a lui Howard Viele, spre exemplu. Si pentru a sustine acest lucru, o buna perioada de timp toate cutitele lui aveau gaurile respective. Pâna când cineva a remarcat ca si Ken Onion (creatorul multor modele de la Kershaw si inventatorul deschiderii asistate) folosea acelasi stil de gauri de vreo doi ani. Asa ca a mai aparut înca o gaura...
Oricum, modelul Skirmish e si acum obiectul unor dezbateri pe forumuri, e drept ca nici pe departe atât de aprige cum erau acum vreo doi ani, când s-a lansat produsul. Motivul fiind ca una din gauri foloseste la deschiderea cutitului si e o caracteristica functionala, nu una de design. Într-adevar, Blackwood le-ar fi putut face mai mici sau le-ar fi putut gasi alta locatie astfel încât sa le reduca functionalitatea.
Modelul Skirmish e cel care a început "Razboiul Gaurii Rotunde" dintre Spyderco si Benchmade, razboi terminat, se pare, în favoarea lui Benchmade, dupa cum o dovedesc numeroasele cutite cu gaura rotunde, începând cu Pika si terminând cu Vex sau Dejawoo.
Mie Skirmishul mi s-a parut o combinatie între un mâner de Emerson si o lama de Kershaw - o combinatie destul de reusita dealtfel. Dincolo de aspectele deontologice, Neil Blackwood e un fauritor talentat iar modelul Skirmish e înca o dovada în acest sens. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Thu Mar 20, 2008 5:15 pm Post subject: |
|
|
informatii abundente, asa cum ne-ai obisnuit, multumim !
cu privire la "razboiul gaurii" stiu ca spiritele sunt incinse tare pe partea lui Spyderco si respect, ba chiar si practic, ceva principii de etica & moralitate, dar pe de alta parte nu ma pot abtine sa nu ma bucur ca voi avea parte de mult mai multe designuri cu gaura de deschidere practicata in lama
din cate inteleg, Spyderco primeste ceva royalties, dar ramane problema recunoasterii/inscriptionarii patentului pe lama  _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
|
| Back to top |
|
 |
holden Boatswain

|
Posted: Mon May 12, 2008 6:53 am Post subject: |
|
|
Ciudat cum au reusit sa patenteze gaura, ea nici macar nu exista ca atare
...si de ce tocmai pe cea circulara, dodecagonul nu le place?  _________________ La ora cînd mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cîrtiţă. |
|
| Back to top |
|
 |
george Sailmaker
|
Posted: Mon Sep 15, 2008 4:45 pm Post subject: |
|
|
| Nu stiu ce sa spun legat de QC celor de la Benchmade, pe lama bilateral coatingul este sters citiva mm, asta e pretul daca am ales un model cu lama neagra, iar in dreptul clipului este zgiriat minerul de titan vreo 5 mm. sint curios cum au reusit. In fine cutitul este super si sta foarte bine in mina dar ma intreb daca sa mai comand de la Benchmade avind in vedere ca un cutit cu un pret asemanator de la Spyderco, Millitary, este absolut impecabil ca si finisare si este si mai bine ascutit. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Sep 17, 2008 2:19 pm Post subject: |
|
|
| george wrote: | | ...ma intreb daca sa mai comand de la Benchmade avind in vedere ca un cutit cu un pret asemanator de la Spyderco, Millitary, este absolut impecabil ca si finisare si este si mai bine ascutit. |
Benchmade sunt mult mai inconsistenti ca Spyderco la ascutit, depinde de norocul tau - mini Dejavoo a fost ascutit belea, dar 710 era jenant - noroc cu dialex, care mi l-a prelucrat meseriash pe Sharpmaker-ul lui
prefer compozitele (g10, fibra carbon, micarta) in dauna ti, otel, aluminiu tocmai deoarece deficientele cosmetice din fabrica (asa cum par sa fie ale tale) sau cele dobandite in cursul utilizarii (socuri, impact cu o podea de ciment) se pot corecta cu un pic de smirghel _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Sep 17, 2008 2:37 pm Post subject: |
|
|
Skirmish-ul meu nu avea 'ciupituri' dar exista o mica inconsistenta de culoare intre plasele: cea din stanga este gri, cea din dreapta bate catre verzui (cred ca se poate vedea in pozele de mai sus)
nu m-am stresat prea tare din cauza asta, taie la fel de bine ca unul cu 2 plasele gri...
as zice sa incerci totusi un model cu axis
axis este 'the shizzle'  _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
|
| Back to top |
|
 |
holden Boatswain

|
Posted: Tue Sep 23, 2008 9:35 am Post subject: |
|
|
Am primit 710-le ascutit brici, iar Skirmish si Bradley destul de taioase.
Mini Skirmishul a avut o mica ciobitura in tais, care a disparut dupa ascutire.
Cred ca titan-ul e cel mai meseriash, iar neuniformitatile ii dau mai mult caracter.
N-as ezita sa cumpar de la Benchmade, insa astept sa mai scoate ceva modele. _________________ La ora cînd mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cîrtiţă. |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue Sep 23, 2008 4:15 pm Post subject: |
|
|
| holden wrote: | | N-as ezita sa cumpar de la Benchmade, insa astept sa mai scoate ceva modele. |
in 3 saptamani sper sa-mi ajunga 710-le in M4
nu am mai asteptat un briceag asa de la Military-ul in S90V _________________ Only when the last tree has been fell,
the last fish caught,
the last river poisoned
|
| Back to top |
|
 |
holden Boatswain

|
Posted: Tue Sep 23, 2008 5:14 pm Post subject: |
|
|
Are si miner verde din micarta...
Excellent!
Eu astept sa bage Stridere pe knifewors.. in plus sint lefter si nici nu m-am mai uitat sa vad ce mai e nou. _________________ La ora cînd mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cîrtiţă. |
|
| Back to top |
|
 |
holden Boatswain

|
Posted: Wed Mar 25, 2009 2:27 am Post subject: |
|
|
Eu l-as lua dar n-am cu ce.  _________________ La ora cînd mă visam vultur, am avut probleme mai urgente, care m-au transformat în cîrtiţă. |
|
| Back to top |
|
 |
|